Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peter Ringström

Nytt tävlingskoncept för Sparbanken Alingsås Minilopp

12 APR 2017 13:48
Lerumsloppet utvecklar i år tävlingskonceptet för Sparbanken Alingsås Minilopp, som är tävlingsdistansen på 1.6 km för 7-10 åringar. Samtidigt satsar Lerumsloppet på ett bredare utbud av aktiviteter under evenemanget.
  • Uppdaterad: 12 APR 2017 14:00

Forskning om barnidrott och Riksidrottsförbundets riktlinjer visar att tävlingar för barn bör anpassas till barnens villkor, för att fler skall börja idrotta och fler skall fortsätta med idrott.

Sparbanken Alingsås Minilopp är det mest populära loppet efter Lerumsloppets huvuddistans på 10 km med ca 600 deltagare årligen i åldern 7-10 år. Alla som fullföljer loppet får medalj och tävlingsmomentet är kvar, men de vuxnas värderingar i form av att värdera de högst rankade barnen med prisutdelning försvinner.

- Statistik från tidigare upplagor av Sparbanken Alingsås Minilopp visar tydligt att rangordningen inte är ett resultat av barns tränings- och tävlingslust, utan ett mått av "fysisk mognad". Att göra tävlingar på barns villkor handlar till stor del om att låta barnen få chans att vara lika viktiga oavsett förutsättningar, säger John Dohlsten, doktorand på Göteborgs Friidrottsförbund och vid Göteborgs Universitet.

Lerumsloppet följer i denna förändring även GöteborgsVarvet som utvecklar deras barnlopp Lilla Varvet på samma sätt. Lerumsloppets projektledare Ulf Petersson kommenterar utvecklingen av Sparbanken Alingsås Minilopp så här:

- Vi marknadsför Lerumsloppet som motionsloppet för alla - från unga till gamla - och vi vill naturligtvis kunna stå för detta fullt ut. Förhoppningsvis kan vi med denna utveckling få barn att fortsätta idrotta längre och komma tillbaka till vårt lopp utan känslan att de måste nå pallplatser. Rangordningen finns kvar i resultatlistan och för de barn som vill jämföra sig så går det utmärkt, men den enda och stora skillnaden är nu att vi vuxna inte värderar de topplacerade barnen högre än de icke topplacerade genom uppmärksamhet och pokaler.

Utökat utbud av aktiviter

Lerumsloppet utökar dessutom i år utbudet av lopp med Energiloppet, som är en liten och rolig runda för de allra minsta inne i centrum där föräldrar får springa med. Nytt för i år är också att alla löpare över 35 år klassas i veteranklasser i femårsintervall, vilket gör att man som äldre kan jämföra sig med löpare i ungefär samma ålder.

Skribent: Peter Henriksson
E-post: This is a mailto link

Lördag 23 april

2022

Till anmälan>

Startlistor>

Omsorgsfull huvudpartner:

 

 

Guldpartner:

 

 

Officiella partners:

 

 

 

  

 

Officiella leverantörer: